Nederlandse driekleur om schouders van Gerdi Welink

Eind maart zou het wedstrijdseizoen van de Nederlandse Fietscross Federatie weer beginnen voor de actieve leden van de Bissinghcrossers in Ommen.

Een aantal weken wedstrijdritme op doen, plaatsingswedstrijden rijden en dan tijdens het pinksterweekend knallen op het Nederlands Kampioenschap. Helaas liep ook dit allemaal een beetje anders dit jaar. Het NK werd op hoop van zegen verplaatst naar half september. Ondanks dat alle andere wedstrijden in het najaar ook afgelast werden, gaf de gemeente Assen wel toestemming voor het organiseren van deze wedstrijd, ware het natuurlijk onder aangepaste omstandigheden. Een van die omstandigheden was dat er geen publiek was toegestaan. Deze konden vanuit de auto of vanuit huis de races volgen via een livestream.

En zo kwam het dat er in menig huishouden met een Bissinghcrossers hart en op de parkeerplaats van Unitas Assen luid gejuich te horen was toen Gerdi Welink uit Ommen in de finale als eerste over de finishstreep schoot bij de jongens van 15 jaar. Hij deed dit notabene op de inmiddels legendarische Niek Kimman manier (Dedemsvaartse crosser van het nationaal team). Dat wil zeggen: bewust kiezen voor de minst gunstige buitenste baan en dan met hoge snelheid iedereen buitenom voorbij razen. Door de snelheid die hij daarmee opbouwde kon uiteindelijk geen enkele van zijn concurrenten meer bij hem in de buurt komen en won hij met overmacht de race.

Een podiumplaats was er ook voor Matthijs van Woggelum die keurig brons haalde bij de jongens 16-17 net voor zijn clubgenoot Ruben Ruijs die 4e werd. Overige finale plaatsen waren er voor Sander Waaijenberg (4e), Cencia Waaijenberg (5e), Gijs Winter en Sven Kuik (beide 6e), Casper van Woggelum (7e). Voor Brandon Timpers, Lucas & Shaun Kijk inde Vegt en Gijs ter Horst was de concurrentie dit jaar helaas te sterk en moesten al eerder huiswaarts keren.